Pstrąg to według wielu szefów kuchni jedna z najsmaczniejszych i najszlachetniejszych ryb. Zwykle przyrządzamy go na grillu lub w piecu, z dodatkiem dobrego masła, plasterków cytryny i sporej ilości czosnku. Na popularności coraz bardziej zyskuje jednak także pstrąg wędzony o charakterystycznym, wyrazistym smaku. W jakim towarzystwie będzie smakował najlepiej? Czy pasta z wędzonego pstrąga jest trudna do przygotowania? Przekonaj się!
Śniadaniowa pasta z wędzonego pstrąga
Masz ochotę na zdrowe śniadanie, które dostarczy ci energii i zapewni poczucie sytości na długo? Smaczną i prostą do przygotowania propozycją może być pasta z wędzonego pstrąga, pełnego witamin i innych cennych składników odżywczych. Obrane z ości delikatne mięso pstrąga połącz z kostką twarogu lub sera feta, posiekanymi kaparami i 3 łyżkami kremowego majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, by twoja pasta rybna miała charakter jednolitego smarowidła, możesz użyć blendera, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowana pasta z pstrąga wędzonego smakuje najlepiej z ciemnym chlebem lub na chrupiącym toście, posypana świeżym koperkiem. Pasta rybna to doskonały wybór na smaczne i zdrowe śniadanie.
Makaron z wędzonym pstrągiem
Chude mięso wędzonego pstrąga sprawdzi się też znakomicie jako jeden ze składników lekkiego lunchu dla zabieganych – przygotujesz go w mniej niż 20 minut. Ugotuj porcję dobrego razowego makaronu (najlepiej świderki lub wstążki). Posiekaj drobno niewielką cebulę i 2 ząbki czosnku, a następnie podsmaż je na oliwie z obfitą garścią suszonej bazylii. Gdy się zarumienią, wrzuć na patelnię ugotowany makaron i kilka dużych suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Przełóż całość na talerz i ułóż na wierzchu garść świeżej rukoli oraz drobne kawałki obranego wędzonego pstrąga. Takie danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – świetnie sprawdza się więc także do lunch boxa.
Paprykowa tarta z pstrągiem
Było już śniadanie, był lunch… Czas na tartę z wędzonym pstrągiem w roli głównej, w sam raz na kolację. Można ją upiec bądź na gotowym cieście francuskim, bądź na domowym kruchym. Gdy kwestia ciasta zostanie już rozstrzygnięta, przygotuj standardową bazę tarty: wymieszaj 2 jajka, mały kartonik śmietanki 30% oraz starty na grubych oczkach ser mozzarella. Do takiej mikstury, doprawionej solą i pieprzem, dodaj:
- 350 g wędzonego pstrąga;
- 2-3 papryki pokrojone w kostkę;
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki;
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Całość wylej równomiernie do wyłożonej ciastem formy na tartę. Jeśli zostało ci trochę ciasta, możesz pokroić je w paski i ułożyć na wierzchu rustykalną kratkę. Tartę piecz ok. 40 minut w 180 st. Podawaj na ciepło z jogurtowym sosem ziołowym.
Który z pomysłów na rybę podoba ci się najbardziej – czy pasta z pstrąga wędzonego, makaron z pstrągiem czy może paprykowa tarta?